På tur med din firebeinte venn.
Jeg heter Kristina og er 27 år og bor i vakre Trøndelag sammen med min samboer og våre to hunder. Vi er på tur både sommer og vinter med våre hunder og tenker å kommer med noen tips til hvordan din firebeinte venn skal få det best mulig på tur. Dette er overhode ingen fasit, men tips som vi har lært oss over tid med det å ha med hund på tur.
Før man drar på tur kan det være greit å planlegge utstyr som hunden trenger og hvor mye mat den trenger. Er det lange eller krevende dagsetapper må man beregne mer mat enn det hunden spiser til vanlig. Ta gjerne med litt ekstra hvis du har mulighet. Bedre med for mye mat enn en sulten hund på tur. Pakk maten i dagsrasjoner, da blir det lettere å holde styr på hvor mye hunden spiser på en dag. Skal man på lengre turer kan det være lurt å sjekke ut frysetørket hundemat som veier lite og har mer næring pr. gram. Planlegg også ruten du skal gå slik at du vet om du må bære med deg vann til hundene eller om det finnes naturlige drikkevannskilder på veien. Husk at din firbeinte venn også har behov for mye væske på tur, særlig på sommeren hvis det er veldig varmt.
Hunder som ikke har vært ute på overnattingstur før, vil ikke nødvendigvis finne roen med en gang. Det kan ta litt tid, så for å gjøre prosessen lettere for hunden kan det være lurt å tilrettelegge ved å ta med for eksempel et liggeunderlag eller et pledd som hunden kan ligge på, slik at den skjønner at dette er dens plass. Dette kan være med å gjøre hunden mer trygg slik at den roer seg ned.
Sammenleggbare mat og vannskåler er lurt å ha med siden de tar liten plass. Hvis man skal telte over tregrensen kan det være kjekt med en jordskrue for å feste hunden i eller en langline som man kan surre rundt en stor stein. Vi har investert i kløv til hundene våre, slik at de kan bære sin egen mat og sitt eget eller noe av vårt utstyr når vi er på tur. Noe vi alltid har med oss på tur uansett hvor lenge vi skal være borte eller hvor nært eller langt unna bilen vi skal gå, men håper vi aldri får bruk for er
førstehjelpsutstyr til hundene. Her har vi blant annet bandasjer, sårsalver,
potesokker, potesalve, mageregulerende middel og utstyr for å rense sår.
På sommeren har vi også med insektmiddel beregnet på hunder med oss. Knott og mygg er like irriterende for hundene som de er for oss mennesker.
Har man en hund som ikke tåler kulde så godt, så er dette noe man må ta hensyn til. Vi har en siberian husky som tåler kulden meget godt og trenger egentlig ikke noe ekstra utstyr som for eksempel dekken, sovepose etc. Vi har også en alaska husky som tåler en del kulde, men ikke like mye. Han har alltid et isolerende underlag å ligge på, og får også låne jervenduken som er vann og vindtett hvis det er ekstra kaldt. Hundesnacks er også som regel alltid med. De må jo få kose seg like mye som oss. Sist, men ikke minst: Overhold og respekter båndtvangen! Er uhellet ute, så er det dessverre hunden din som må lide.